Επιθυμώντας να φανούμε ωφέλιμοι – όπως άλλωστε προσπαθούμε σε όλες μας τις αναρτήσεις – και με την πεποίθηση ότι κάθε πολίτης έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να συνεισφέρει στον γενικότερο προβληματισμό για την οικονομική κρίση, έχουμε κατά καιρούς προτείνει διάφορες ιδέες, κατά τη γνώμη μας ευρηματικές. Η τελευταία μάλιστα, διατυπωμένη εν συντομία στο άρθρο μας, «πώς να παρακάμψουμε το Δ.Ν.Τ.», παραδόθηκε ιδιοχείρως στο γραφείο του Υπουργού Οικονομίας, κ. Παπακωνσταντίνου και η περαιτέρω μελέτη της, είναι πιθανό να αποβεί χρήσιμη και χρηστική ακόμη και τώρα, παρότι το Δ.Ν.Τ., ήδη παρέχει την αρωγή του στη χώρα μας.
Σήμερα, επανερχόμαστε με μια νέα πρόταση-προοπτική. Την ονομάσαμε, «Ανταποδοτικό Σύστημα Συναλλαγών (Α.ΣΥ.Σ.), και πρόκειται για αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα, μα και πολύ πραγματοποιήσιμο, το οποίο διαθέτει τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Οποιοσδήποτε πολίτης, μπορεί να συμμετάσχει σ’ αυτό το πρόγραμμα δηλώνοντας μια «επαγγελματική του ιδιότητα», ανεξάρτητα αν αυτή αποτελεί το κανονικό του επάγγελμα ή όχι. (Σημαντικό: Η δηλωνόμενη κατ’ αυτόν τον τρόπο «επαγγελματική ιδιότητα» δεν επιτρέπεται να ενασκείται επί καθημερινής βάσης, αλλά μία μόνο ημέρα την εβδομάδα για τους έχοντες μόνιμη εργασία και δύο ημέρες την εβδομάδα για τους ανέργους ή τους συνταξιούχους).
Ας δούμε τρία παραδείγματα:
α) Ένας ιδιωτικός υπάλληλος, έχει δικαίωμα να δηλώσει ως «επαγγελματική του ιδιότητα» για το Α.ΣΥ.Σ. την κατασκευή ιστοσελίδων! Δεν είναι απαραίτητο να έχει κάνει έναρξη στην οικεία του Δ.Ο.Υ. για κάτι τέτοιο.
β) Μια συνταξιούχος, έχει δικαίωμα να δηλώσει ως «επαγγελματική της ιδιότητα» το baby sitting. Ή οικιακή βοηθός. Ή καθαρίστρια. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να έχει γίνει έναρξη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., ούτε απαιτείται καμιά προϋπηρεσία.
γ) Ένας άνεργος, έχει δικαίωμα να δηλώσει ως «επαγγελματική του ιδιότητα» για το Α.ΣΥ.Σ., διανομέας φυλλαδίων ή ανειδίκευτος εργάτης ή ό,τι άλλο κρίνει.
Φυσικά, τέτοια παραδείγματα μπορούν να υπάρξουν άφθονα.
2. Οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης καταστήματος, βιοτεχνίας/βιομηχανίας, επιχειρηματίας κ.λπ., μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Α.ΣΥ.Σ. δηλώνοντας ποιες «επαγγελματικές ιδιότητες» σαν τις παραπάνω μπορεί να κάνει δεκτές.
Ας δούμε κι εδώ τρία παραδείγματα:
α) Ένας ιδιοκτήτης σούπερ-μάρκετ (ή και συνοικιακού καταστήματος τροφίμων), ζητά από τον Α.ΣΥ.Σ. να τού χορηγήσει τις κάτωθι «επαγγελματικές ιδιότητες»:
• Διανομέα φυλλαδίων
• Διαφημιστή προϊόντων μέσα στο κατάστημα
• Καθαρίστρια.
β) Ένας ιδιοκτήτης πρατηρίου βενζίνης, ζητά επίσης από τον Α.ΣΥ.Σ. να τού χορηγήσει τις «επαγγελματικές ιδιότητες» του:
• Χειριστή Η/Υ για λογιστικά φύλλα
• Ανειδίκευτου εργάτη.
γ) Ένας ξενοδόχος ζητά από τον Α.ΣΥ.Σ.:
• Επιδιορθωτή επίπλων για μικροεπισκευές
• Ανειδίκευτο εργάτη για τα Πλυντήρια
• Καθαρίστρια.
Εννοείται ότι και εδώ μπορούν να υπάρξουν άπειρα παραδείγματα.
3. Για την εφαρμογή των ανωτέρω, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Α.ΣΥ.Σ. χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στους «εργαζόμενους» και στους «εργοδότες» (οι λέξεις βρίσκονται εντός εισαγωγικών, διότι ως έννοιες δεν ταυτίζονται απόλυτα με τις ομόσημές τους).
Ο «εργαζόμενος» δηλαδή, δεν ταυτίζεται (κατ’ ανάγκη τουλάχιστον) με έναν κανονικό εργαζόμενο, ειδικευμένο στον συγκεκριμένο τομέα. Και τελεί εν γνώσει του «εργοδότη» ότι ο προσλαμβανόμενος μέσω του προγράμματος Α.ΣΥ.Σ. ως «εργαζόμενος» δεν είναι καταρτισμένος ή ενδέχεται να μην είναι καταρτισμένος στον επιθυμητό βαθμό.
Επίσης, ο «εργοδότης» δεν υποχρεούται να μονιμοποιήσει τον «εργαζόμενο», ούτε τον πληρώνει σε χρήμα. Τον πληρώνει σε είδος, ανάλογα με την επιχείρησή του. Π.χ., ο ξενοδόχος πληρώνει τον «εργαζόμενό» του με δωρεάν διαμονή στο ξενοδοχείο του, ο ιδιοκτήτης σούπερ-μάρκετ με ένα κουπόνι για αγορές τάδε αξίας, ο ιδιοκτήτης βενζινάδικου με δωρεάν βενζίνη κ.ο.κ. Σημειώνουμε εδώ ότι πρόκειται για άμεση ανταλλαγή, και δεν επιτρέπεται π.χ., να εξαργυρώσεις τα κουπόνια του άλφα σούπερ-μάρκετ ή ξενοδοχείου σε κάποιο βήτα σούπερ-μάρκετ ή ξενοδοχείο.
Θα αρκεστούμε σε αυτά, στο παρόν άρθρο μας, επειδή δεν θέλουμε να σας κουράσουμε περισσότερο. Είναι εύκολο ίσως, να αναλογιστεί κανείς τα μεγάλα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος. Και δεδομένου ότι για να κάνεις έναρξη επιτηδεύματος στη χώρα μας, απαιτούνται έξοδα δυσβάσταχτα για τους αδύναμους οικονομικά, το Α.ΣΥ.Σ. θα αποτελέσει μια καλή δοκιμή για να διαπιστώσει ανέξοδα και ευχάριστα κάθε ενδιαφερόμενος αν τα καταφέρνει ή όχι στον επαγγελματικό τομέα που πιστεύει ότι διαθέτει δεξιότητα…
Τι λέτε; Να το προτείνουμε κι αυτό στο Υπουργείο Οικονομικών;
Ψηφίστε:
Μπορείτε επίσης να στείλετε τα σχόλιά σας μέσω e-mail. Διατηρούμε το δικαίωμα να δημοσιεύουμε όποια επώνυμα σχόλιά σας επιλέξουμε. (Στα ανώνυμα δεν απαντούμε).