Πρόταση προς την κυβέρνηση για την ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά του 77,35% της ΑΤΕ και του 33,04% του Τ.Τ. που κατέχει το ελληνικό δημόσιο υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς, όπως αποκάλυψε ο κ. Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξη Τύπου.
Το τίμημα της εξαγοράς και για τις δυο συμμετοχές ανέρχεται στα 701 εκατ. ευρώ.
Όπως διευκρινίζει η Τράπεζα Πειραιώς το προσφερόμενο τίμημα είναι σε μετρητά και ανέρχεται σε 0,53 ευρώ ανά μετοχή της ΑΤΕ και 3,5 ευρώ ανά μετοχή του Τ.Τ., αντιστοίχως.
Από το σχήμα αυτό εκτιμάται ότι θα προκύψουν οικονομίες κλίμακος ύψους 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, σε βάση τριετίας, όχι ωστόσο από περικοπές θέσεων εργασίας, καθώς όπως είπε ο κ. Σάλλας η Τράπεζα Πειραιώς έχει αποδείξει διαχρονικά το σεβασμό της στις θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα από τη συνένωση θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Ελλάδα, με ενεργητικό πάνω από 105 δισ. ευρώ, καταθέσεις 64 δισ. ευρώ, και δάνεια μετά από αποσβέσεις 69 δισ. ευρώ. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του νέου σχήματος εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 9% και ο δείκτης ρευστότητας στο 98%.
Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ο κ. Σάλλας δήλωσε πως η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς αφορά και τις τρεις τράπεζες (ήτοι Τρ. Πειραιώς, ΑΤΕ και ΤΤ) και συμπλήρωσε πως εφόσον γίνει αποδεκτή -πράγμα για το οποίο είτε θετικά είτε αρνητικά θα αποφανθεί σε σύντομο διάστημα η κυβέρνηση-, το ενιαίο σχήμα θα έχει επωνυμία που θα εκφράζει και τις τρεις τράπεζες.
Ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αναπτυξιακό ρόλο που θα επιδιώξει να διαδραματίσει η Τράπεζα Πειραιώς στην «πράσινη» ανάπτυξη και στον αγροτικό τομέα, καθώς επίσης και στη διεύρυνση των υπηρεσιών του ενιαίου σχήματος στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε εξειδικευμένα και στις συμμετοχές της Αγροτικής Τράπεζας (Δωδώνη, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ) λέγοντας ότι στην πρόταση που έχει υποβάλει, υπάρχει πρόβλεψη να παραχωρηθούν οι εταιρείες αυτές σε συνεταιριστικές οργανώσεις εφόσον το επιθυμούν και να φτιαχτούν μακροχρόνιες συμβάσεις εκμετάλλευσης με μοναδική υποχρέωση των συνεταιρισμών την άριστη διατήρηση των κτιρίων και του εξοπλισμού, προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία των εταιρειών αυτών απρόσκοπτα στις τοπικές κοινωνίες.
Ερωτηθείς για το timing της υποβολής της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς προς την κυβέρνηση και την πιθανότητα, κάποια τράπεζα να όδευε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο κ. Σάλλας είπε πως δεν ξέρει σχετικά, εάν κάποια τράπεζα θα αναγκαζόταν να προσφύγει σε αυτό.
Κύκλοι της ΑΤΕBank εκτιμούν ότι η πρόταση Σάλλα είναι εκτός νομικής διαδικασίας του δημοσίου. Όπως εξηγούν η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκροτήσει την επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, να ορίσει σύμβουλο, να γίνουν οι αποτιμήσεις, να καλέσει και άλλους αν θέλουν να συμμετάσχουν ούτως ώστε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα από το σύνταγμα. Οι ίδιοι κύκλοι συμπληρώνουν ότι η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς ισχύει μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να ανοίξει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Ας ακούσουν την αγορά
Η πρόταση του Μιχάλη Σάλλα για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς σηματοδοτεί εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Δίνει όμως και ένα σήμα στην κυβέρνηση να κινηθεί αν δεν θέλει δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον. Είναι δυσάρεστη έκπληξη η πρόταση Σάλλα; Οχι, αλλά η κυβέρνηση δεν γνωρίζει πώς να τη χειριστεί. Και δεν το γνωρίζει διότι πέραν ενός ευχολογίου ότι επιθυμεί να γίνουν συγχωνεύσεις στο τραπεζικό σύστημα, δεν έχει προετοιμαστεί για να τις αντιμετωπίσει. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν μιλά με την αγορά. Δεν γνωρίζει τις προθέσεις των μεγάλων παικτών, ούτε τις απόψεις ακόμη και των «δικών» της διοικητών τραπεζών, όπως του διοικητή της ΑΤΕ κ. Θ. Πανταλάκη και του προέδρου του ΤΤ κ. Κλέωνα Παπαδόπουλου. Ουδείς εκ των δύο είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομικών ότι υπάρχει η πρόταση Σάλλα. Ουδείς εκ των δύο συμφωνεί με αυτή την πρόταση. Ουδείς εκ των άλλων τραπεζιτών συμφωνεί με την πρόταση, ενώ πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές αντιδρούν. Αντιδρούν επίσης ισχυρά οικονομικά συμφέροντα τα οποία θεωρούν ότι δεν τους ευνοεί η πρόταση της Πειραιώς. Οι εργαζόμενοι σε ΤΤ και ΑΤΕ αντιδρούν επίσης. Αντιδράσεις που δυσχεραίνουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν η κυβέρνηση αντί να εύχεται να γίνουν συγχωνεύσεις τις είχε προκαλέσει η ίδια και αν είχε περιγράψει σαφώς τη διαδικασία αποκρατικοποίησης- διότι και η ΑΤΕ και το ΤΤ κρατικές τράπεζες είναι.
Επειδή η κυβέρνηση δεν έκανε καλά τη δουλειά της δίδεται τώρα η αφορμή για μια νέα σκανδαλολογία, για σενάρια συνωμοσίας και για επιχειρηματικό πόλεμο.
Ο κ. Σάλλας ορθώς υπέβαλε την πρότασή του στην κυβέρνηση αφού θεωρεί ότι το σχήμα που προτείνει είναι βιώσιμο και συμφέρον. Ομως η κυβέρνηση κακώς δεν είχε προετοιμάσει το πλαίσιο για τις τραπεζικές συνεργασίες. Αν μίλαγε με τους τραπεζίτες και την αγορά το οικονομικό επιτελείο θα γνώριζε ότι το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σχετίζεται κυρίως με τα κυβερνητικά λάθη που οδήγησαν σε φυγή των καταθέσεων. Θα γνώριζε επίσης ότι οι κυβερνητικές επιθέσεις σε ορισμένους κύκλους- όπως π.χ. οι εφοπλιστές και οι πλούσιοι- δεν ήταν προς το συμφέρον της οικονομίας, παρά την προφανή λαϊκιστική σκοπιμότητά τους. Θα άκουγαν από τους τραπεζίτες ιδέες που οι κυβερνητικοί δεν έχουν σκεφθεί, θα απέφευγαν ενδεχομένως κάποια λάθη και σε κάθε περίπτωση θα διοικούσαν πολύ καλύτερα την οικονομία.
Ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να μιλά με την αγορά. Και είναι πλέον αναγκαίο.
Μια διαφορετική πρόταση σύμφωνα με την ιστοσελίδα Salonicanews.com
Τη μέχρι τώρα βασική κυβερνητική επιλογή για τη δημιουργία ισχυρού κρατικού πόλου στο τραπεζικό σύστημα επαναφέρει στο προσκήνιο ο ο επικεφαλής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης, προτείνοντας τετραπλή συγχώνευση ΑΤΕ - ΤΤ - Τράπεζας Αττικής - Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, από την οποία μπορεί να προκύψει μία "νέα Εθνική", με πρωταγωνιστικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πρόκειται για παλαιότερο κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο είχε αναλάβει να υλοποιήσει ο κ. Πανταλάκης, από τη θέση του Διοικητή της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας όπως αποκάλυψε χθες ο ίδιος σε συνομιλία με συνδικαλιστές τραπεζοϋπαλλήλους.
Η υλοποίηση του σχεδίου μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις - και μάλιστα με την απόλυτη συναίνεση του προσωπικού των κρατικών τραπεζών και την πλήρη υποστήριξη της ΟΤΟΕ.
Αντιρρήσεις ενδέχεται να υπάρξουν μόνον από την πλευρά του Ταμείου Εργοληπτών Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), το οποίο ελέγχει την Τράπεζα Αττικής και δεν είναι διατεθειμένο να χάσει τον έλεγχο χωρίς ικανοποιητικά ανταλλάγματα.
Πάντως, όπως αναφέρεται από έγκυρες τραπεζικές πηγές, το ΤΣΜΕΔΕ είχε ανοίξει κύκλο άτυπων συνομιλιών για πιθανή συγχώνευση με την Τρ. Αττικής με το ΤΤ, το οποίο είναι ο δεύτερος βασικός μέτοχος της, κατέχοντας το 18%.
Η Τράπεζα Αττικής και το ΤΤ διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και καλή διάρθρωση χαρτοφυλακίου. Το περιορισμένο δίκτυο καταστημάτων τους αυξάνει τις συνέργειες, ενώ η πρόσβαση της Τρ. Αττικής στους μηχανικούς βοηθά στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος και σταυροειδών πωλήσεων.
Η ένσταση του ιστολογίου Troktiko.blogspot.com
Πάντως ένα σημαντικό ερώτημα τίθεται για την συγχώνευση των τραπεζών και το ποσό που προτείνει ο Μιχάλης Σάλλας (701 εκατομμύρια ευρώ). Πριν από 12 χρόνια η Alpha αγόρασε την Ιονική με 800 εκ. ευρώ και τώρα με το ίδιο τίμημα (θα ανεβάσει και ο Σάλας την προσφορά) έρχεται η Πειραιώς να ζητά δύο ακόμα κρατικά μαγαζιά. Βέβαια, θα μας πείτε ότι το ένα δεν έχει ούτε 1.000 ευρώ στο ταμείο του, αλλά δεν παύει να είναι ένα γερό μαγαζί το οποίο πήρε μάλιστα και το 9,5% της Αττικής Οδού. Μην ξεχνάμε επίσης ότι ο Σάλλας πήρε δάνειο από την ΑΤΕ (κοντά στα 350 εκ. ευρώ) και με την συγχώνευση η λογική λέει ότι θα τα γλιτώσει. Άρα, πόσα μας μένουν; Γάτα ο Σάλας.
Πηγές: http://capital.gr, http://www.tovima.gr, http://salonicanews.com, http://troktiko.blogspot.com.