Ένωση Χωρών με Αρχαίο Πολιτισμό – Μια πρόταση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Κίνας
Αναρτήθηκε από P. T. στις 5:04 μ.μ.
Μια ιδιαίτερα σημαντική πρόταση «έπεσε στο τραπέζι» των συνομιλιών μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Κινέζου ομόλογού του, Ουέν Τζιαμπάο, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του τελευταίου, πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα: Να δημιουργηθεί μια διεθνής ένωση, μια κοινότητα όλων των χωρών που έλκουν την καταγωγή τους από εξέχοντες προγόνους και χάριν τούτης της ξεχωριστής εύνοιας, έχουν να επιδείξουν έναν μεγάλο και λαμπρό αρχαίο πολιτισμό.
Είναι πραγματικά απορίας άξιο, πώς οι προαναφερθέντες πολυάσχολοι ηγέτες κατόρθωσαν να ενσωματώσουν τούτο το θέμα ανάμεσα στα χίλια άλλα πολύ πιο πεζά – πλην ωφέλιμα κατά το μέτρο ή την πρακτική τους – και πιο χειροπιαστά, με τα οποία καταπιάστηκαν καταλήγοντας σε αμφοτερόπλευρα επωφελείς συμφωνίες για Ελλάδα και Κίνα. Σε καιρό, μάλιστα, πιεστικό και αμείλικτο, καθόσον η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, δαμόκλεια σπάθη επιφέρεται επί των κεφαλών, και των ιδίων, και ημών των δύο λαών.
Ορισμένα προβλήματα, προκειμένου να επιτευχθεί η τέτοιου υψηλού πολιτισμικού είδους ένωση χωρών, θα ήταν ευχής έργο να ξεπεραστούν εύκολα προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου, σχεδόν ονειρικού σχεδίου, αλλά φοβούμαστε ότι μάλλον θα ξεπεραστούν κατά συγκατάβαση εύκολα, ενώ σε κάποιες λίγες περιπτώσεις δύσκολα και πιθανόν όχι «αναίμακτα». Θα αναφέρουμε (ελλιπώς) τα εξής:
- Πώς, με ποια αμετακίνητα κριτήρια, θα διαχωριστούν οι χώρες με αρχαίο πολιτισμό από τις χώρες δίχως αρχαίο πολιτισμό; Π.χ., θα μπορούσαν οι Aboriginals της Ωκεανίας να συμμετέχουν, εφόσον επιμένουν ότι ζούσαν πολύ πιο πολιτισμένα, πολύ πιο κοντά στη φύση, σε σχέση με τους «εισβολείς» Άγγλους και τους πάσης άλλης εθνικότητας ξενόφερτους πληθυσμούς, οι οποίοι όψιμα ονομάστηκαν «Αυστραλοί»; Ως γνωστό, οι Aboriginals (οι της «κλεμμένης γενεάς» κυρίως) κυκλοφορούν στο δρόμο δηλώνοντας ανοιχτά ενώπιον των άλλων ότι, «εγώ είμαι Αυστραλός, όχι εσύ» και είναι πολύ υπερήφανοι για τον αρχαίο πολιτισμό τους.
- Πώς, και από ποιους, θα εκπροσωπηθούν στην εν λόγω ένωση χωρών με αρχαίο πολιτισμό, σημαντικοί αρχαίοι πολιτισμοί, των οποίων έχουν εκλείψει οι απόγονοι; Π.χ. οι Ίνκας; Στην παρούσα κατηγορία εντάσσονται επίσης και άλλοι παρόμοιοι πολιτισμοί, που έχουν «κρυφοεκλείψει», όπως επί παραδείγματι οι Αρχαίοι Πέρσες. (Ας μην επεκταθούμε τώρα και δυσαρεστήσουμε τους φίλους Άραβες).
- Ποιος θα είναι ο ρόλος μιας τέτοιας ένωσης χωρών; Θα είναι καθαρά πολιτιστικός; Μήπως, και εκπολιτιστικός; Θα εμπεριέχει κοινωνικές προεκτάσεις; Θα εμφιλοχωρήσουν πολιτικές, οικονομικές ή στρατιωτικές βλέψεις; Θα διακινούνται ιδεολογίες κατά το συμφέρον ορισμένων επιμέρους καθεστώτων επικρατούντων σε ενταγμένες χώρες-μέλη, επιδιώκοντας εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων – διαφευγουσών της πνευματικής αντιπαράθεσης – την επικράτηση του/των ισχυροτέρου/ων, σε μια φθοροποιά και ολέθρια προσπάθεια επιβολής απόψεων-θέσεων-πολιτικών-εξουσίας τρόπον τινά, στους ασθενέστερους;
Οπωσδήποτε, θα εμφανιστούν και περαιτέρω προβλήματα, στην πορεία. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο ανεπιφύλακτα, να γίνουν θετικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή και, τελικά, οι διαθέτοντες σημαντικό αρχαίο πολιτισμό να αποδείξουν ότι είναι αντάξιοι των προγόνων τους συνεργαζόμενοι αγαστά μεταξύ τους. Το όλο εγχείρημα, είμαστε πεπεισμένοι, ότι θα βγει σε καλό και θα δικαιώσει ιστορικά τους εμπνευστές του. Καλή αρχή, λοιπόν. Καλή μας επιτυχία. «Ο τόπος κατάλληλος και ο καιρός», όπως θα έλεγε κι ο Κώστας Καρυωτάκης για μια άλλη …«θυσία». Ας γίνει…