Επιδημικές διαστάσεις έχει πάρει η ασθένεια των φοινικόδεντρων στη χώρα μας, που έχουν προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι. Το έντομο με την επιστημονική ονομασία Κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος (rhynchophorus ferrugineus) καταστρέφει τα φοινικόδεντρα και δεν έχει αναφερθεί προς το παρόν αν μπορεί υπό κάποιες συνθήκες να αποτελέσει άμεσο κίνδυνο για τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με τις πρώτες οδηγίες του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, τα δέντρα που έχουν προσβληθεί θα ξεριζώνονται και θα θάβονται προκειμένου κατ’ αυτόν τον τρόπο να εξαλειφθεί από τη χώρα μας και να μην απαιτηθεί περαιτέρω αντιμετώπιση (ψεκασμός με χημικά κ.λπ.).
Ο rhynchophorus ferrugineus, έχει μήκος που κυμαίνεται μεταξύ των δύο και πέντε εκατοστών και για σκαθάρι θεωρείται πολύ μεγάλο. Το χρώμα του είναι ξέθωρα κόκκινο, όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία. Όταν εγκατασταθεί επάνω στον φοίνικα, μπορεί να σκάψει τούνελ έως και ένα μέτρο μακρύ φονεύοντας έτσι το δέντρο. Λειτουργεί δηλαδή λίγο στον τον δικό μας μετροπόντικα, τηρουμένων των αναλογιών βέβαια.
Αρχικά, το κόκκινο σκαθάρι εμφανίστηκε στη τροπική Ασία, κατόπιν μεταπήδησε στην Αφρική και από εκεί στην Ευρώπη, φτάνοντας στη Μεσόγειο τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ασχολούμενων με το φαινόμενο. Οι πρώτες επίσημες καταγραφές κρουσμάτων έγιναν στην Ισπανία, το 1994 και στη Γαλλία το 2006.
Στη χώρα μας, πρώτα «χτύπησε» στην Αιτωλοακαρνανία, μετακόμισε απέναντι σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, κατηφόρισε στην Κρήτη, έκανε κύκλο περνώντας στη Ρόδο και βρέθηκε στην Εύβοια για να διασχίσει τη θάλασσα, χτυπώντας Μαραθώνα και τη δασώδη περιοχή μέχρι Ωρωπό και Κηφισιά. Ίχνη του (σήραγγες) εντοπίστηκαν και στη Βουλιαγμένη.
Greek Expresssssssssssssssss