Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ RT ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ --- ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ PLAY


Η συγχώνευση της Εθνικής με την Αlpha Βank «σκαλώνει» ξανά στις αντιρρήσεις της δεύτερης, ενδέχεται ωστόσο αυτές τελικά να καμφθούν.

Σε σίριαλ εξελίσσεται η υπόθεση συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Αlpha Βank μετά την απόρριψη της πρότασης της πρώτης για φιλική συνένωση των δύο ομίλων. Η Εθνική Τράπεζα γνωστοποίησε χθες ότι προχώρησε πριν από έναν μήνα σε σχετική πρόταση προς την Αlpha Βank με στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού πρωταθλητή με ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 200 δισ. ευρώ και θα κατατάσσεται μεταξύ των 25 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε ανακοίνωσή της η Αlpha Βank χαρακτηρίζει ασύμφορους τους όρους της πρότασης της Εθνικής, ενώ το διοικητικό συμβούλιό της έλαβε υπόψη του και την «αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί». Η απόρριψη της πρότασης δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως οριστικό ναυάγιο για το deal καθώς είναι πολύ πιθανόν η Εθνική Τράπεζα να επανέλθει με αντιπρόταση, ενώ και η κυβέρνηση μπορεί να παίξει τον ρόλο της στις εξελίξεις διά του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διαθέτει προνομιούχες μετοχές άνω των 900 εκατ. ευρώ στην Αlpha Βank.

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι από την Εθνική σημειώνουν ότι το deal δεν μπορεί να χαλάσει από λεπτομέρειες. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι «οι καιροί απαιτούν μεγάλες κινήσεις για τη φυγή προς τα εμπρός», προσθέτοντας ότι οι όποιες επιφυλάξεις εκφραστούν από τη μία ή την άλλη πλευρά θα μπορέσουν να καμφθούν.

Υπέρ της συγχώνευσης τάχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του τόνισε ότι «η συζήτηση που διεξάγεται ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και στην Αlpha Βank κινείται θετικά προς αυτή την κατεύθυνση επιβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες δεν μένουν αδιάφορες και αμέτοχες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν».

Σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε, οι μέτοχοι της Αlpha θα λάβουν 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες μετοχές της Αlpha. Η συγκεκριμένη αναλογία εμπεριέχει υπερτίμημα ύψους 23,4% επί της τιμής κλεισίματος της Αlpha στις 17 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν από την υποβολή της πρότασης, και υπερτίμημα 18,5% επί της χθεσινής σχέσης ανταλλαγής Αlpha - Εθνικής.

Με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση η συμμετοχή των μετόχων της Εθνικής και της Αlpha στην ενωμένη οντότητα θα είναι περίπου 71% και 29% αντίστοιχα, ενώ οι άμεσες συμμετοχές του Ελληνικού Δημοσίου και των ευρύτερων φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα διαμορφωθούν σε 0,9% και 12% αντίστοιχα. Κατά την Εθνική Τράπεζα, ο συνδυασμός των ισχυρών καταθετικών βάσεων των δύο τραπεζών θα διαμορφώσει τη σχέση δανείων προς καταθέσεις της ενιαίας τράπεζας σε 109% στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2010, μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

«Με δεδομένη την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και την υψηλή ρευστότητά του, το νέο σχήμα θα έχει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος, πράγμα που θα του επιτρέψει την ταχύτερη απεμπλοκή από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» υπογραμμίζει η Εθνική. Οι φήμες που άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά νωρίς το μεσημέρι έδωσαν ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, οδηγώντας τη διοίκηση του ΧΑ στην αναστολή διαπραγμάτευσης των δύο μετοχών λίγο πριν από τις 15.30, με την Εθνική στο +2,14% και την Αlpha Βank στο +6,32%.

Οι επενδυτές ποντάρουν σε πλήρη ανατροπή των συσχετισμών στον ελληνικό τραπεζικό χάρτη διαβλέποντας ότι η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας θα δώσει το έναυσμα για έναν νέο γύρο συγκέντρωσης στον κλάδο που πήγε να ξεκινήσει το περασμένο καλοκαίρι με την πρόταση εξαγοράς των ΑΤΕ και ΤΤ από την Τράπεζα Περαιώς αλλά τελικώς δεν προχώρησε.

Σε αναβρασμό οι άλλες τράπεζες

Και ενώ η αγορά ανέμενε ότι το πρώτο deal θα γίνει μεταξύ Εurobank και Αlpha Βank, ήλθε η Εθνική να ταράξει τα «νερά» λίγες ημέρες μετά τις συστάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου προς τις τράπεζες να προχωρήσουν σε κινήσεις ισχυροποίησής τους.

Στα διοικητικά επιτελεία των υπολοίπων ελληνικών τραπεζών επικρατεί αναβρασμός καθώς, εφόσον προχωρήσει η συνένωση Εθνικής και Αlpha, θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με μερίδια αγοράς 36,5% στις καταθέσεις και 33% στα δάνεια, ποσοστά υπερδιπλάσια από το δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα, τη Εurobank.

Τα οφέλη από τη συγχώνευση

Η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι η συγχώνευση θα επιτρέψει την επίτευξη συνεργειών της τάξεως των 550-700 εκατ. ευρώ ετησίως σε πλήρη ανάπτυξη, που θα προκύψουν από:

Σημαντικές οικονομίες κλίμακας στις υποστηρικτικές υποδομές και στις απαιτούμενες επενδύσεις.

Τη βελτιστοποίηση των διεθνών δραστηριοτήτων.

Τη μείωση των γενικών και διοικητικών δαπανών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Τον εξορθολογισμό του κόστους άντλησης κεφαλαίων, καθώς και την ενίσχυση των εσόδων από την ευθυγράμμιση των βέλτιστων πρακτικών των δύο τραπεζών.

Η Εθνική σημειώνει ότι με την προτεινόμενη συγχώνευση αναμένεται να αυξηθούν τόσο τα κέρδη ανά μετοχή όσο και η αξία των δύο τραπεζών από τον πρώτο κιόλας χρόνο μετά την ολοκλήρωσή της.

«Προσδοκούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνεργειών θα προκύψει από τις διεθνείς δραστηριότητες των δύο τραπεζών, την περιστολή των γενικών και διοικητικών δαπανών και την εκλογίκευση του κόστους άντλησης κεφαλαίων.

Επομένως ο ενιαίος όμιλος αναμένεται ότι θα έχει σημαντική ευελιξία στη διαχείριση του χρονοδιαγράμ- ματος υλοποίησης της συγχώνευσης ώστε να έχει τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσει τυχόν κοινωνικό αντίκτυπο που θα έχει η διαδικασία ενοποίησης εν όψει της παρούσας συγκυρίας» σημειώνει η τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο

Η πρόταση της Εθνικής για το διοικητικό σχήμα της νέας τράπεζας έχει ως εξής:

Διοικητικό συμβούλιο: Η πρόταση στη γενική συνέλευση των μετόχων θα είναι η κατανομή των μελών του διοικητικού συμβουλίου να αντανακλά τα σχετικά ποσοστά συμμετοχής των μετόχων των δύο τραπεζών στην ενιαία τράπεζα.

Πρόεδρος ΔΣ (μη εκτελεστικός): Θα προταθεί από την Αlpha. Αντιπρόεδρος ΔΣ (μη εκτελεστικός): Θα προταθεί από την Εθνική.

Διευθύνων σύμβουλος: Θα προταθεί από την Εθνική.

Εκτελεστικά μέλη ΔΣ: Συνολικά οκτώ θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου, που θα μοιραστούν ισομερώς μεταξύ των ανωτάτων στελεχών της Αlpha και της Εθνικής. Λοιπές διευθυντικές θέσεις: Κατανέμονται με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια και με βάση την αρχή «το καταλληλότερο πρόσωπο για κάθε θέση».

Αναβιώνει ο αρραβώνας Καρατζά - Κωστόπουλου

Είναι η δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία που οι δύο τράπεζες έρχονται πιο κοντά. Τον Νοέμβριο του 2001 ο αείμνηστος Θεόδωρος Καρατζάς και ο πρόεδρος της Αlpha Βank κ. Γ. Κωστόπουλος είχαν παραθέσει πανηγυρική συνέντευξη Τύπου για τη συγχώνευση των δύο ομίλων. Με βάση το σχέδιο που είχε παρουσιαστεί το όνομα της νέας τράπεζας θα ήταν Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ λόγω «σεβασμού στην ιστορική παράδοση της Εθνικής», όπως είχε πει ο Θ. Καρατζάς, ενώ το σήμα στον λογότυπο θα ήταν εκείνο της Αlpha Βank.

Το 61,3% του μετοχικού κεφαλαίου του νέου ομίλου θα ανήκε στους μετόχους της Εθνικής και το 38,7% σε εκείνους της Αlpha Βank. Τα οφέλη που θα προέκυπταν από τη συγχώνευση υπολογίζονταν τότε σε 200 εκατ. ευρώ. Εκτελεστικός πρόεδρος του νέου ομίλου θα οριζόταν ο Θ. Καρατζάς και διοικητής ο κ. Κωστόπουλος. Στο νέο σχήμα θα υπήρχε μείωση προσωπικού κατά 10% με τη διαδικασία της εθελουσίας εξόδου.

Ο νέος όμιλος θα διέθετε συμπληρωματικό διεθνές δίκτυο δραστηριοτήτων με σημαντική παρουσία στην Κύπρο, στη Βουλγαρία, στην πΓΔΜ, στη Ρουμανία, στην Αλβανία, καθώς και στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Θα είχε επίσης μικρότερη επιχειρηματική παρουσία σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, η Τουρκία και αλλού. Συνολικά ο νέος όμιλος θα είχε παρουσία σε 18 χώρες με 374 μονάδες και 6.730 υπαλλήλους στο εξωτερικό.

Τελικά, περίπου δύο μήνες μετά την πανηγυρική προαναγγελία της μεγαλύτερης συγχώνευσης όλων των εποχών στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, ανακοινώθηκε η ακύρωση του deal. Τότε σθεναρή αντίσταση είχαν κρατήσει τα διευθυντικά στελέχη της Αlpha Βank που αντετίθεντο στη συνένωσή της με την Εθνική.

Πηγή: http://www.tovima.gr.


Greek Expresssssssssssssssss

0 Comments:

Post a Comment




Locations of Site Visitors